Fjerde Mosebog

Forfatter og datering: Se indledningen til Første Mosebog.

Indhold: Bogen fortæller om israelitternes rejse fra Sinaibjerget, hvor de modtog lovens ord, til Moabs sletter øst for Jordanfloden på grænsen til Kana’ans land. Denne strækning kunne være tilbagelagt på under et år, men tog faktisk 38 år på grund af folkets vantro og ulydighed imod Gud. Da folket i første omgang fik ordre til at gå ind i landet (kap. 13-14), turde de ikke – og derfor måtte de fortsætte deres ørkenvandring, indtil hele den ulydige generation var uddød. Det blev deres børn, som under Josvas og Kalebs ledelse indtog landet (Jos.1-12).

Budskab: Bogen er en beretning om Guds vrede over sit folks oprørskhed – men også om hans barmhjertighed og om hans trofasthed over for sine løfter. Den Gud, der sluttede pagt med Abraham (1. Mosebog), og som befriede hans efterkommere fra slaveriet i Egypten og gjorde dem til sit ejendomsfolk (2. Mosebog), som åbenbarede sin hellighed og viste dem vejen til fællesskab med ham (3. Mosebog), var også en Gud, som straffede synd, men som alligevel velsignede sit folk på ny. Beretningen om Bileam (kap. 23-24) er et eksempel på dette.

I det Ny Testamente henvises der til israelitternes ørkenvandring som et advarende eksempel på konsekvensen af at være ulydig mod Gud (f.eks. Hebr.3,7-9 og 4,8-11).

2 kommentare “Indledning til 4. Mosebog”

  1. Bibelen på Hverdagsdansk | BibelWeb.dk

    […] Mosebog 2. Mosebog 3. Mosebog 4. Mosebog 5. Mosebog Josva Dommer Ruth 1. Samuel 2. Samuel       […]

  2. Det Gamle Testamente | BibelWeb.dk

    […] (51)      2. Mosebog (41)      3. Mosebog (28)      4. Mosebog (37)      5. Mosebog (36)      Josva (25)      Dommer […]

Skriv en kommentar til dette kapitel

Du skal være logget ind for at poste en kommentar.